logo

Postbus 336
2400 AH
Alphen aan den Rijn
Rijndijk 263a
2394 CE
Hazerswoude-Rijndijk

Tel. +31 (0)71 3415146,
Fax +31 (0)71 3415829
info@rhizopon.com
1385743405_facebook_square
1385743392_youtube_square_color
1385743401_twitter_square

Rhizopon brengt sinds 1940 groeiregulatoren (3-IAA, 1-NAA en 3-IBA) op de markt. Rhizopon levert elke soort in poedervorm (in verschillende concentraties) of in wateroplosbare tabletvorm. Rhizopon heeft de laatste 20 jaar de bedrijfs voorlichting als belangrijkste promotiemiddel gehanteerd. Het zoeken naar methodes om het stekproces in een kwekerij te vervolmaken is de gekozen marketingstrategie.

Zodoende hebben we het aantal geslaagde stekken in veel bedrjven significant kunnen verhogen, door voornamelijk aandacht te geven aan de biologische behoeften van de stek. Misschien overbodig te zeggen dat door het verhogen van het aantal succesvolle stekken het rendement van het werk vaak aanmerkelijk steeg.

Rekening houden met de biologische behoeften van de stek verbeterd telkens het resultaat. Daarom stellen we hier een gedragsverandering voor kwekers voor:

Verwen je stek!

Je stek verwennen is makkelijk.
Als modern kweker heb je allang alle middelen in huis die nodig zijn om beter voor de biologische behoeften van je stek te zorgen. Waarschijnlijk heb je de nodige kennis ook allang in huis. Het enige wat je hoeft te doen is er wat aandacht aan te geven en je stekproces wat beter op de biologische behoeften af te stellen.

Waarom je stek verwennen?
De belangrijkste reden om je stek te verwennen is dat hij dan beter gaat bewortelen. Je weet natuurlijk allang waarom goede beworteling belangrijk is voor een stek, maar laten we toch nog eens doornemen
waarom:
- Wortels voorzien een plant van water. Water is samen met licht en lucht onontbeerlijk voor de aanmaak van voedsel in de plant.
- Ideaal gezien zou iedere vaatbundel in de stek z'n eigen wortel moeten hebben. Je kunt in ieder geval stellen dat hoe meer wortels een stek vormt, hoe meer vaatbundels een eigen watervoorziening hebben en dus hoe beter het is.
- Hoe eerder een stek beworteld is, hoe minder hij afhankelijk is van de beperkte hoeveelheid opgeslagen reservevoedsel.
- Een goed bewortelde stek is in staat adekwaat te reageren op z'n omgeving. Een goed bewortelde stek is een stuurbare stek.

Hoe kun je op een gemakkelijke manier je stek verwennen?
Geef de stek gewoon de beste kansen om wortels te vormen. Met goede wortels helpt de stek zichzelf. Maar eerst moet je zorgen dat de stek de best mogelijke ouders heeft.
- De beste ouder voor een stek is een gezonde en goed verzorgde moerplant die veel reservevoedsel heeft opgeslagen.
- De beste stekken komen van het biologisch jonge deel van de moerplant, dat is het fysiologisch oudste deel. Je noemt dat stuk de "jeugdige kegel" van de plant. Het is een kegelvormig deel van de plant wat onderaan de stam zit (Het is eigenlijk dat deel van de plant wat de minste neiging heeft te gaan bloeien. Bloei vindt altijd aan de buitenkant en bovenkant van de plant plaats. De onderkant van binnen is dus de jeugdige kegel). Je kunt er voor zorgen dat daar zoveel mogelijk scheuten om te stekken aan komen door de uiteinden van de plant te snoeien. Door het verwijderen van de groeitoppen uit een plant gaat de plant meer nieuwe scheuten vormen.
- Voorkom uitdroging, maar verzuip de stek niet. Zorg voor een goede toevoer van water naar de wortels, maar ook voor een goede drainage. Toevoeging van kokosvezel aan het substraat verbeterd vaak het drainerend vermogen.
- Wortelaanleg vindt het beste plaats bij een substraattemperatuur tussen de twintig en dertig graden Celsius. Als de wortelpuntjes zichtbaar worden moet de substraattemperatuur zakken naar tegen de
twintig graden. Hou de luchttemperatuur wat lager.
- De ideale omgevingstemeparatuur voor een stek is dezelfde als de omgevingstemepratuur waar de volwassen plant het het best in doet.
- De temperatuur 's nachts moet vijf graden lager liggen dan de temperatuur 's nachts. Dat is zo omdat de stek anders door de hoge temperatuur 's nacht in hoog tempo zou doorgaan met het verbruiken van
voedsel, terwijl er zonder licht geen nieuw voedsel kan worden aangemaakt. Een verhongerde stek is natuurlijk geen tevreden stek.
- Gebruik groeiregulatoren zodat de stek helemaal rondom aan de basis wortels gaat vormen in plaats van gedeeltelijke beworteling.
- Besproei de stek naderhand af en toe met groeiregulatoren om de groei af te remmen en zo de beworteling meer kans te geven.
- Zorg voor een CO2 gehalte in de lucht van 800 p.p.m. Daardoor gaat de stek meer en beter bewortelen.

Waarom je tot nu toe je stek niet hebt verwend?
Dat weten we niet. Het is gemakkelijk en winstgevend en normaal ziet een ondernemer nooit iets over het hoofd wat gemakkelijk tot winstverhoging leidt. Misschien heb je het over het hoofd gezien omdat
je dacht dat verwennen iets voor kindermeisjes is. Nu weet je dat verstandige ondernemers ook verwennen (echt wijze ondernemers verwennen nog veel meer, hun vrouw, hun personeel, hun klanten, hun voorraden enz.).

Wil je meer weten?
Op ons kantoor in Hazerswoude zit altijd iemand om vragen die je hebt over stekken te beantwoorden. We doen altijd ons best een advies te geven wat voor jouw situatie precies op maat is.
Zo kun je ons bereiken:
- per post: Rhizopon bv, Postbus 336, 2400 AH  Alphen aan den Rijn, Holland.
- per telefoon: +31 (0)71 3415146 .
- per fax: +31 (0)71 3415829.
- per E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- je kunt ook onze site bezoeken: www.rhizopon.nl Hier is regelmatig nieuwe informatie te vinden.